I løbet af sommeren har det nystartede danske Seniorpanel testet smartphonen Doro Liberto® 825. Telefonen er udstyret med Doros nye, innovative brugerflade, der fokuserer på handlinger fremfor applikationer. Den Android-baserede 4G-telefon har en stor 5”-skærm samt et 8 megapixel kamera og er udstyret med alle Doros signaturfunktioner som HD voice, ekstra høj og tydelig lyd samt store taster. Telefonen har også en vandret bordlader, der også fungerer som ur, alarm og elektronisk billedfremviser. 

Fem seniorer har fået mulighed for at teste Doro Liberto® 825, og efter at have anvendt telefonen i en periode, har de vurderet alt lige fra brugsanvisning, installation og brugervenlighed, navigation og apps til den medfølgende bordoplader.

Panelet har forskellige ”mobil-baggrunde” - nogle er nybegyndere, mens andre er vant til at bruge smartphones. Det afspejler sig også i resultatet; For nogen paneldeltagere var det let at komme i gang med at bruge Doro Liberto® 825, mens det for andre krævede lidt mere tid og tilvænning. I gennemsnit har Seniorpanelet givet smartphonen karakteren 4 ud af 5.

Du kan læse mere om paneldeltagerne og deres forskellige mobilvaner og -erfaringer her.

 Børge var allerede inden testen en ganske erfaren smartphone-bruger. Han havde derfor ikke de store udfordringer med at komme i gang med smartphonen og synes, at brugsanvisningen var nem at forstå. Børge fremhæver, at det er nemt at navigere rundt i telefonen, foretage opkald, downloade apps og sende sms’er. Han synes også, at det er rigtig smart med bordladeren. Dog oplevede han lidt udfordringer, da han skulle sætte sin mail op, men udover det er Børge godt tilfreds med Doro Liberto® 825.

Samlet karakter: 4/5

 

Anette har én gang tidligere prøvet kræfter med en ”almindelig” smartphone, men hun synes, smartphone-teknologien var for kompliceret. Til at begynde var Doro Liberto® 825 også en udfordring, og som smartphone-nybegynder krævede det lidt tilvænning for hende. For Anette var opstarten en stor mundfuld, men heldigvis var brugsanvisningen let at læse, og selvom det tog lidt tid, lykkes det for første gang Anette selv at komme igennem installationen – noget, som hendes børn ellers plejer at gøre for hende. Dog savnede Anette en lidt mere overskuelig opstartsmanual med en kort introduktion til de mest basale funktioner, da hun i starten havde svært ved at sms’e og ringe til folk.

 Efterhånden som Anette har lært telefonen at kende, har hun fået øjnene op for, hvor mange funktioner og muligheder en smartphone har sammenlignet med almindelige mobiltelefoner. Desuden roser Anette Doro Liberto® 825 for at have god lyd, store taster og letlæselige skriftstørrelse, ligesom hun også synes, bordladeren er god, fordi den gør det nemt at oplade telefonen. Og selvom hun skal vænne sig til, at en smartphone fylder lidt mere end de telefoner, hun tidligere har haft, er det – som hun siger – en ”pris” man må betale for en god, stor og tydelig skærm.

Karakter: 4/5

 

Eva har altid været glad for klaptelefoner, og selvom hun har ikke tidligere prøvet at bruge smartphones, er hun meget hurtigt blevet glad for sin Doro Liberto® 825. Den lille brugsanvisning, som følger med telefonen, har været en stor hjælp for Eva, men hun havde gerne set, at den store manual også fulgte med i pakken, så hun ikke selv skulle finde den på Doros hjemmeside. Eva havde nemt ved at navigere rundt i telefonen og fortæller, at selvom hun lige skulle vænne sig til at skrive på en touch-skærm, sende sms’er og downloade apps, så er smartphonen overskuelig og nem at bruge. Det eneste, Eva savner, er forudinstallerede nyhedsapps og muligheden for at blokere for uønskede opkald, men hun glæder sig til at bruge smartphonen og blive mere fortrolig med den.

Karakter: Egentligt ville Eva gerne have givet topkarakteren 5, men det blev til 4, for som Eva siger: ”al begyndelse er svær”.

 

Hans Christian er en ”garvet” Doro-bruger og har tidligere erfaring med både Doro Liberto® 810 og Doro Liberto®820. For Christian har det været let at komme i gang med at bruge telefonen, selvom han giver Eva ret i, at det er ærgerligt, at den komplette manual kun findes på Doros hjemmeside. Christian har haft nogle opstartsudfordringer – blandt andet med skærmens låsefunktion - og derfor har han måttet ringe til Doros support-afdeling et par gange for at de kunne vejlede ham.  Det skete flere gange, at telefonen ringede op til Hans Christians børn og venner, mens den lå i han lomme. Derfor foreslår han, at et cover kan være en god idé. Når det er sagt, fremhæver Hans Christian, at han synes Doro Liberto® 825 har en god skærm og god lyd, der gør det nemt at høre, når telefonen ringer.

Karakter: 3-4/5

 

For Klara var mødet med Doro Liberto® 825 også det første møde med smartphone-teknologien - og hun er blevet meget positivt overrasket. Som nybegynder skulle hun lige vænne sig til at bruge en smartphone, og hun havde lidt svært ved at komme i gang med installationen, men heldigvis synes hun, at brugsanvisningen var let at forstå. Klara har dog skullet vænne sig til smartphonens størrelse. Den kan virke lidt stor i starten, når man er vant til almindelige mobiltelefoner.

 

Hun har haft nemt ved at finde ud af, hvordan man downloader apps og har allerede downloadet forskellige apps til bl.a. sin e-boks, bank og el-udbyder. Hun kan godt lide, at tasterne er så store, og at teksten på skærmen er let at læse. Hun fortæller også, at bordladeren er en god ekstrafunktion. Fordi Klara bruger høreapparat på begge ører, er det en fordel, at lyden i Doro Liberto® 825 er god - tidligere har hun nemlig haft svært ved at høre, hvad der er blevet sagt, når hun har talt i mobiltelefon.

Karakter: 5/5