Fotograf Christian Andersson bliver ofte stillet spørgsmålet: ”Sikke et flot kamera. Det tager garanteret gode billeder?” Sidste gang nogen forsøgte at indlede en konversation med den sætning, svarede han kort og godt: “Ja, det gør det." Men det rigtige svar er i virkeligheden, at selv det dårligste kamera kan tage fantastiske billeder, eller mere præcist; gode fotografer kan tage fantastiske billeder, uafhængigt af kameraets kvalitet. De fleste kameraer tager slet ikke billederne, men overlader det til fotografen. Det er i virkeligheden ikke kameraet, der sætter grænserne. Det er rigtigt, at kameraerne i nogle telefoner sætter en række tekniske begrænsninger, men de fleste tips til at tage bedre billeder er generelle og fungerer med alle kameraer.

Ti gode råd til at tage bedre billeder med din kameratelefon:

1. Vær ikke bange for at gå helt tæt på motivet.

2. Vælg, hvad der skal være med på billedet, frem for at prøve at få det hele med.

3. Kom begivenhederne i forkøbet. "Et motiv nærmer sig som en snegl, men forsvinder med lynets hast." Hvis du ved, at noget vil ske, så sørg for at være det rigtige sted god tid i forvejen.

4. Husk på, at nogle kameratelefoner først tager billedet, når udløseren slippes. 

5. Hold kameraet stille. Hvis du tager billeder indendørs uden blitz, er dette altafgørende for skarpheden. Støt for eksempel kameraet mod en dørkarm eller en stol.

6. Undgå at belyse motivet med lyskilder, der har forskellige farvetemperaturer, f.eks. varmt lys fra lamper og koldt udendørslys. 

7. Find en "ren" baggrund. Tager du portrætbilleder, er det vigtigt at baggrunden ikke stjæler alt for meget opmærksomhed. Sørg for, at der ikke stikker noget frem bag ved personens hoved.

8. Forsøg at fange de ægte følelser i dine billeder. 

9. Gør ikke et stort nummer ud af det; få situationen til at virke så naturlig og afslappet som muligt, og tryk af, selvom folk ikke er forberedt.

10. Og sidst, men ikke mindst, er der et tip, som bruges af selv de mest professionelle fotografer: Tag masser af billeder, da dette øger chancen for at tage nogle, der er gode.